Meer artikelen

Welke impact heeft betaald en onbetaald verlof op pensioen- en werknemersverzekeringen?

do 27 juli 2023

Steeds meer arbeidskrachten denken aan onbetaald verlof zoals een sabbatical. Als werkgever is het belangrijk om te weten op welke verschillende soorten verlof werknemers in Nederland recht hebben. Arjan Möller, pensioen specialist bij Meijers legt de verschillen bloot tussen betaald en onbetaald verlof en wat het effect kan zijn op de pensioen- en werknemersverzekeringen.

Verlof

Heeft u alle soorten verlof nog scherp? Denk aan vakantieverlof, ziekteverlof, calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof, zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof, ouderschapsverlof, studieverlof en een sabbatical.

Twee categorieën: betaald en onbetaald verlof

Betaald:

Bij betaald verlof loopt de opbouw van het pensioen door en is er geen melding nodig bij de inkomensverzekeraar en/of de pensioenuitvoerder. De dekkingen blijven ongewijzigd.

Bij betaald verlof betaalt de werkgever het loon van de werknemer (gedeeltelijk) door. Dit geldt bij vakantieverlof, ziekteverlof, calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof, zwangerschaps- en bevallingsverlof, geboorteverlof, adoptie- en pleegzorgverlof.

Onbetaald:

Bij onbetaald verlof stopt de werknemer tijdelijk met werken en ontvangt tijdens deze periode (gedeeltelijk) geen salaris.

Onbetaald verlof is bijvoorbeeld langdurig zorgverlof, ouderschapsverlof (dit wordt gedeeltelijk betaald door UWV, alleen de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof als dit in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen), studieverlof en een sabbatical. Uiteraard kunnen werkgevers en werknemers ook vanuit arbeidsvoorwaarden, CAO’s etc. afspraken maken over het (gedeeltelijk) doorbetalen van het loon.

Wat is de impact van onbetaald verlof op werknemersverzekeringen?  

De dekking van werknemersverzekeringen zoals inkomensverzekeringen en pensioenverzekeringen blijft tot 18 maanden van het onbetaald verlof hetzelfde. Na 18 maanden wordt er gekeken of de werknemer heeft gekozen voor volledig of gedeeltelijk onbetaald verlof.

  1. Bij volledig onbetaald verlof wordt de werknemer niet meer gezien als werkzaam, dus stoppen de verzekeringen en pensioenen.
  2. Bij gedeeltelijk onbetaald verlof, in combinatie met part time werken, verandert het verzekerde inkomen vanwege het mindere aantal uren dat een werknemer werkt.

Voorbeeld
Een werknemer werkt 36 uur en neemt 18 uur onbetaald verlof op. Dan werkt deze werknemer tijdens het verlof nog maar 18 uur. Wanneer het onbetaalde verlof langer dan 18 maanden doorloopt, vindt er een verandering plaats in de arbeidsovereenkomst op basis van het aantal uren. Omdat de werknemer minder werkt dan 36 uur verandert het contract officieel van 36 uur naar 18 uur. Daardoor daalt het salaris en dit heeft effect op de verzekeringen en pensioenen.

Wat is de impact van onbetaald verlof op pensioen?

Bij onbetaald verlof is er geen wettelijke verplichting om de opbouw van het ouderdomspensioen voort te zetten. Wel is wettelijk bepaald dat onbetaald verlof, tijdens de eerste 18 maanden, geen invloed heeft op de dekking van het partnerpensioen (zie artikel 56 Pensioenwet). Met andere woorden, de pensioendekking bij overlijden blijft tijdens het onbetaald verlof doorlopen. Bij onbetaald verlof kan het ouderdomspensioen worden voortgezet, maar dit kan per werkgever verschillen. Als een werkgever hiervoor heeft gekozen is dat een vorm van goed werkgeverschap.

Afwijkende afspraken inkomensverzekeringen en pensioenen

Het is mogelijk om in positieve zin af te wijken van de wet. Als werkgever mag je de werknemer aanbieden om zowel de dekkingen uit de inkomensverzekeringen en de pensioenregelingen voor een langere periode voort te zetten tijdens het onbetaald verlof. Natuurlijk is dit afhankelijk van wat er hierover in de verzekeringsvoorwaarden en het pensioenreglement is opgenomen.

Wat betekent dit voor u als werkgever en uw werknemer?

In de arbeidsvoorwaarden of in het pensioenreglement is beschreven of afwijkende afspraken mogelijk zijn. Als dat het geval is, dan heeft dat mogelijk ook invloed op de eigen bijdrage van de werknemer. De werkgever mag dan afwijken van de standaard afspraak hierover. Partijen mogen bijvoorbeeld afspreken dat de werknemer een hogere eigen bijdrage betaalt tijdens het onbetaald verlof. Leg deze afspraken contractueel vast en zorg voor goede overeenstemming vooraf. Want hoe meer duidelijkheid, hoe kleiner de kans op misverstanden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van voortzetting van uw inkomensverzekeringen of pensioenregelingen tijdens (gedeeltelijk) onbetaald verlof, neem dan contact met ons op. Meijers helpt u graag verder! 

Tags: Pensioen, Verlof, Employee benefits

Schade melden
menu
Contact